PORTÁL SPOLOČNEJ ČESKEJ A SLOVENSKEJ EDÍCIE ČASOPISU TVAROVANIE TELA – KONDIČNÝ TRÉNING – ŠPORTOVÁ VÝŽIVA – SUPLEMENTÁCIA FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMYOUTUBE PINTERESTGOOGLE RSS ikona

top logo 1 februar

Odoslať e-mailomVytlačiť
 

Jste hladoví jako vlci?

|foto: SAM KAPLAN

Uznávaný šéfkuchař WOLFGANG PUCK se s námi podělí o jeho klasické i nové recepty, které pomáhají při rýsování a získávání síly a energie.

TĚSTOVINY S ČERSTVÝMI RAJČATY, ČERNÝMI OLIVAMI A ANČOVIČKAMI (4 PORCE)

Těstoviny


Použití čerstvých rajčat obohatí jídlo velmi jemnou chutí a vyváženou sladkostí. Dovezená sezónní rajčata seženete v obchodech s potravinami. Léto k vám tedy může přijít kdykoli.  

INGREDIENCE

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ½ šálku plus 1 lžíce nasekané čerstvé petrželové natě
  • 2 stroužky česneku
  • 2 filety z ančoviček, osušené papírovou kuchyňskou utěrkou
  • ¼ lžičky vloček z červené papriky
  • 450 g červených nebo mix červených a žlutých cherry rajčátek (Některé rozpulte, jiné ponechte celé.)
  • 110 g nahrubo nasekaných velkých oloupaných rajčat, zbavených semínek 
  • 110 g nahrubo nasekaných vypeckovaných černých oliv
  • ¼ šálku okapaných sušených rajčat, nakrájených na tenké plátky
  • ½ lžíce cukru
  • ½ lžičky hrubozrnné soli
  • ¼ lžičky čerstvě namletého černého pepře
  • 340 g celozrnných těstovin, například fusilli, „motýlci“ nebo „mušličky“
  • čerstvě namletý parmezán (volitelně)
    1 šálek = 240 ml

POSTUP

  1. Připravte si velký hrnec a přiveďte v něm vodu k varu.
  2. V nerezovém mixéru smíchejte olej, půl šálku petržele, česnek, ančovičky a červenou papriku. Mixujte, dokud nevznikne jemná směs.
  3. Vložte pyré do velké mísy a přidejte cherry rajčata, rajčata,dozrálá na slunci, olivy a sušené rajčata. Ochuťte cukrem, solí a černým pepřem. Pak odložte stranou.
  4. Jakmile se voda začne vařit, osolte ji. Podívejte se na uvedenou dobu vaření a na další doporučení výrobce těstovin na obalu. Přidejte do vody těstoviny a vařte je podle návodu, dokud nebudou středně měkké. Poté těstoviny slijte a ihned smíchejte s rajčatovou směsí. Přidejte zbývající lžíci petržele a dobře promíchejte.
  5. Vidličkou naberte těstoviny do velkých servírovacích misek. Ihned podávejte. Můžete posypat parmezánem.

NUTRIČNÍ OBSAH V JEDNÉ PORCI: 290 kcal, 10 g bílkovin, 46 g sacharidů, 9 g tuku

TIP ŠÉFKUCHAŘE: U veganského způsobu přípravy vynechejte ančovičky a parmezán. Abyste nahradili sůl, která vzhledem k vyloučení ančoviček a parmezánu bude chybět, můžete použít čerstvé listy bazalky nebo petržele. 

 

ČÍNSKÉ GRILOVANÉ HOVĚZÍ MASO S KORIANDREM A MÁTOVO-JOGURTOVOU OMÁČKOU (4 PORCE)

Hovězí s koriandremAsijské koření přidá již tak chutnému libovému masu tu správnou chuť a salátová zelenina tuto chuť bohatě doplní a pomůže vás zasytit. 


INGREDIENCE

  • 680 g masa z hovězího pupku
  • ½ šálku sojové omáčky s nižším obsahem soli
  • ½ šálku japonského rýžového vína (mirinu)
  • ½ šálku nakrájené jarní cibulky a další dvě jarní cibulky, nakrájené podélně na tenké plátky
  • 1 lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička semínek z červené papriky
  • 1 stroužek nakrájeného česneku
  • čerstvě namletý černý pepř
  • 300 g listů baby špenátu
  • 1 malá hlava čekanky, nakrájená napříč na tenké proužky   
  • 4 vypeckované datle, nakrájené podélně na tenké plátky
  • 1 velká mrkev, nakrájená na velmi tenké nudličky
  • 1 velká nebo 2 malé ředkvičky, nakrájené na velmi tenké plátky
  • 1 šálek dressingu z koriandru, máty a jogurtu

 DRESSING Z KORIANDRU, MÁTY A JOGURTU

  • 3 lžíce rýžovo-vinného octa
  • ¼ šálku nahrubo nasekaných lístků čerstvé máty
  • ¼ šálku nahrubo nasekaných listů koriandru
  • ¼ šálku nahrubo nasekaných listů petržele
  • 1 lžíce medu
  • ½ lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 1 šálek netučného jogurtu
  • hrubozrnná sůl
  • čerstvě namletý černý pepř

POSTUP

  1. Důkladně oddělte z masa pojivové tkáně a přebytečný tuk. Poté vložte steak do nízké a mělké nádoby. V míse smíchejte sojovou omáčku, mirin, půl šálku nakrájených jarních cibulek, zázvor, semínka z červené papriky a česnek. Směs nalijte na steak a nádobu uzavřete víkem. Poté ji vložte do lednice a marinujte 1 až 2 hodiny.
  2. Mezitím si připravte gril, pečicí rošt, deskový elektrický gril nebo keramickou pánev.
  3. Vyjměte steak z marinády a jemně ji otřete. Steak vysušte téměř dosucha papírovými utěrkami a okořeňte ho z obou stran černým pepřem. Grilujte ho z každé strany přibližně 5 minut, dokud nebude „medium rare“, tedy středně propečený. Poté steak vyjměte z grilu a nechte ho na cca 10 minut odležet na teplém místě, přikrytý kuchyňskou folií.
  4. Mezitím ve velké míse smíchejte špenát, čekanku a dobře je promíchejte. Salát rozdělte na čtyři talíře.
  5. Steak rozřezejte podélně na velmi tenké plátky. Tyto plátky jemně rozprostřete na připravený salát a obložte ho datlemi, mrkví, ředkvičkami a najemno nakrájenou jarní cibulkou. Poté salát s masem ochuťte připraveným dressingem z koriandru, máty a jogurtu. Zbývající dressing dejte na stůl k volnému použití.

POSTUP PŘÍPRAVY DRESSINGU

  1. V běžném mixéru nebo pomocí tyčového mixéru rozmixujte vinný ocet, mátu, koriandr, petržel, med a zázvor. Mixujte, dokud nevznikne jemná hmota,připomínající pastu.
  2. Poté vložte jogurt do misky a přidejte vzniklou pastu. Okořeňte solí a pepřem a dobře promíchejte. Ihned zakryjte a vložte do lednice. Spotřebujte do 4 dnů.

NUTRIČNÍ OBSAH V 1 PORCI: 338 kcal, 42 g bílkovin, 17 g sacharidů, 9 g tuku

TIP ŠÉFKUCHAŘE: Velmi chutné a jemné hovězí maso z pupku lze někdy sehnat jen obtížně. Výhodou je jeho vhodnost k pečení na grilu a také se skvěle krájí. Mohu ho tedy vřele doporučit pro jeho křupavou chuť.  

Další tři recepty najdete v čísle 5/2017 M&F.

cz        Nové číslo MUSCLE&FITNESS do ČR objednávejte ZDE.
Předplatné MUSCLE&FITNESS do ČR se zlevou objednávejte ZDE.

sk        Nové číslo MUSCLE&FITNESS do SR objednávajte TU.
Predplatné MUSCLE&FITNESS do SR so zľavou objednávajte TU.